PATOLOGIA TRZUSTKI
Trzustka jest narządem, który składa się z dwu różnych tkanek, gruczołowych: gruczołu wewnątrzwydzielniczego (wysepek Lan- gerhansa), wydzielającego insulinę i glikogen, oraz gruczołu ze- wnątrzwydzielniczego, wydzielającego sok trzustkowy.
Sok trzustkowy zawiera trypsynę trawiącą białka, amylazę,. trawiącą węglowodany i lipazę trzustkową trawiącą tłuszcze. Najbardziej istotne znaczenie mają trypsyna i lipaza. Mimo- istnienia innych fermentów proteolitycznych (pepsyna, erepsy- , na) jedynie trypsyna trzustkowa jest w stanie trawić jądra komórkowe. Lipaza trzustkowa jest zasadniczym fermentem rozbijającym tłuszcze obojętne na kwasy tłuszczowe i glicerynę.
PATOLOGIA ŻOŁĄDKA
Żołądek, główny zbiornik pokarmów, jest tym odcinkiem przewodu pokarmowego, w którym rozpoczynają się zasadnicze procesy trawienia chemicznego i mechanicznego.
Trawienie chemiczne polega na rozkładzie pokarmów przez sok . żołądkowy na składniki prostsze. W skład soku wchodzą fermenty proteoli- tyczne (pepsyna i podpuszczka), fermenty trawiące węglowodany (amylaza) i tłuszcze (lipaza żołądkowa), poza tym kwas solny. Ten ostatni jest istotnym czynnikiem aktywującym fermenty (pepsyna działa tylko w środowisku kwaśnym). Wzmaga, on i podtrzymuje wydzielanie soku żołądkowego oraz właściwą motorykę żołądka. Hamuje ponadto rozwój drobnoustrojów w żołądku.